29 JouAuto Ruotsista

Auto Ruotsista
Käytetty tai uusi auto Ruotsista ei ole kovin paljon hankalampaa toteuttaa kuin Saksasta. Välimatka on lyhyempi: noin tunnin lento tai yön yli laivamatka. Ruotsissa ei myöskään enää ole vasemmanpuoleinen liikenne (autossa ratti oikealla puolella), kuin maassa oli vielä 1960-luvulla (vuoteen 1967 asti). Eli, lyhyesti, helpot kulkuyhteydet, alhaisempi hintataso ja samanlaiset tekniset vaatimukset autoille puoltavat auton ostamista Ruotsista. Alla lisäksi muutamia asioita auton hankkimiseen Ruotsista, yksi tärkeimmistä on valuutta, sillä halpa kruunu suhteessa euroon mahdollistaa lisää säästöjä auton hinnassa.

Kulut ja hintavertailu – tuontiauto Ruotsista
Tuontiauton hakeminen Ruotsista kustantaa matkakuluina VikingLinellä 140-320 euroa; auton ajaminen tullee halvemmaksi. Kiinteitä kuluja ovat rekisteröintikatsastus ja päästömittaus (170 euroa), kilvet vakuutukset ja itse rekisteröinti 100-200 euroa. Alla Taloussanomien (ks linkki pääsivulla) myyntihintailuvertailu muutamien vaihtoautojen hinnoista Suomessa ja Ruotsissa (merkki, vuosimalli, hinta Ruotsissa (hinta Suomessa):

Audi A6 Avant 3.0 Tdi Quattro, 2006, 16636€ (30164€)
BMW X5 3.0 dA, 2006, 25568€ (35193€)
Ford Focus 1.8,2007, 11053€ (12174€)
Mercedes-Benz E 220 Cdi, 2007, 16636€ (30212€)
Volkswagen Passat 2.0 TDI Variant, 2008, 10707€ (21800€)
Volvo V70 Classic, 2007, 10607€ (21922€)
Kuten huomata saattaa, oheiset autot ja niiden hinnat ovat hyvin edullisia verrattuna samojen autojen myyntihintaan Suomessa, vaikka laskee kulut, verot ja muut yhteen.

Valuutta, Ruotsin Kruunu (SEK)
Ruotsissa täytyy ottaa huomioon että maan valuutta on edelleen Ruotsin kruunu (SEK), jolloin esimerkiksi hintavertailussa on käytettävä vaihtokurssia. Ellei käytä ostaessa autoa tilisiirtoa tai luottokorttia on etsittävä valuutanvaihtopiste, jossa vaihtokulut ja kurssi ovat kohdallaan. Etu tässä on silti se, että auto Ruotsista tulee halvemmaksi kuin muulla EU-alueella mikäli euro vahvistuu kruunuun nähden. Esimerkiksi 2009-2010 euro vahvistui huomattavasti kruunuun nähden (n.20%) ja auton hinnasta lähti samalla noin viidesosa pois. Toisin sanoen, saman auton hankinnasta Ruotsista suhteessa Suomeen hyötyi mahdollisesti halvemman hinnan lisäksi suoraan myös vaihtamalla kaupparahat euroista kruunuiksi. Sivumme linkeistä löydät valuuttalaskurin (englanninkielisen).

Välittäjät
Välittäjän valinta on tärkeää, sillä esimerkiksi asiakaspalvelua voi saada Suomeksi sekä itse oston voi tehdä Suomesta, maksaa kauppahinnan myyjän tilille ja saada auton toimitettuna Suomeen.

Auton tuomiseen liittyvät tulli-, vero-, katsastus-, vakuutus- sekä rekisteröintiasiat ovat samoja autoa tuotaessa Ruotsista kuin Saksasta. Löydät sivuiltamme, lisätietoa ja linkkejä koskien tulli- sekä muita velvollisuuksia.

Auto Ruotsista Linkit:
Kauppoja ja välittäjiä sekä markkinapaikkoja:

Yleinen automyyntisivusto Ruotsissa (blocket.se)
Ilmoituksia yrityksiltä ja yksityisiltä (Bilweb.se)

Yleistä tietoa verotuksesta, oikeuksista ja velvollisuuksista autoa ostaessa Ruotsista

Autoverolaki

Kuluttajaviraston sivusto ulkomailta ostettujen autojen puitteissa (sisältää linkit edelleen tulliin, Trafiin ja verotukseen)
http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/autot/auton-ostaminen/auto-ulkomailta/

Euroopan Kuluttajakeskus, jonka palvelussa tietoa ulkomailta autoa hankkiville (linkkejä myös Trafiin ja Tulliin)
http://www.ecc.fi/fi-FI/autot/

Yleistä tietoa ja keskustelua autoverotuksesta Suomessa ja etenkin ELV (autoveron) käsittelystä eri oikeusasteissa
http://www.autovero.fi

Autoverolaki

Comments are closed.